Kimchi on populaarne Korea köögi kõrvalroog, mida armastatakse üle maailma. Kõlab eksootiliselt, kuid tegelikult on selle huvitava nime taga vaid fermenteeritud hiina kapsas (õigest Kimchist leiab ka redist, porgandit, ingverit, küüslauku ja muud põnevat) – hapukapsa- ja hapukurgirahvana oleme hapendamisega juba tuttavad ning Kimchi valmistamine peaks minema ladusalt.
Siin me ei jaga teiega klassikalist Kimchi retsepti, vaid katsetame midagi uut. Kimchit võib süüa kõrvalroana või lisada vokkidele ja salatitele. Võite retsepti täiendada uute põnevate maitsetega ka ise.
Kimchi retsept peakapsa ja õunaga
Kimchi põhja jaoks läheb vaja:
- 2 kg valget peakapsast (3-4 spl soola)
- 3 suurt õuna
- 3 porgandit
- 1 suurem porrulauk
Kõik köögiviljad lõika sarnase suurusega ribadeks.
Maitsepasta jaoks on vaja:
- 1 küüslaugupea (puhastatud, tükeldatud)
- 3 cm jupp ingverit (tükeldatud)
- 1 spl tšillihelbeid
- 3 spl paprikapulbrit
- 2 spl soola
- 70 g suhkrut
- 100 ml sojakastet
- 100 ml vett
Lisa kõik maitsepasta toorained uhmrisse ja uhmerda ühtlaseks massiks.
Hakkame pihta:
- Sega ribastatud kapsas soolaga ja jäta veidikeseks seisma, et mahla hakkaks eralduma.
- Seejärel loputa kapsas läbi, lisa ülejäänud köögiviljaribad, maitsepasta, soja ja vesi.
- Sega hästi läbi, suru tugevalt kokku, et vedelik oleks üle köögiviljade ja jäta paariks päevaks sooja kohta hapnema.
- Soovitame kasutada hästi suletavat hapendusnõud, mis hoiab lõhnad anumas ja kärbsed eemal.
- Maitse muutub iga päevaga – kui tundub, et happelisuse poole pealt on maitse paras, tõsta Kimchi külmikusse (soovitavalt väiksemates purkides, saab järgmise kraami hapnema panna).
See on meie esimene enda tehtud Kimchi retsepti katsetus. Vürtsikama maitsemeelega nautleja võib julgelt tšillit juurde lisada. Meie kasutasime selle retsepti näol olemasolevaid tooraineid, kuid järgmine kord proovime ka hiina kapsaga.