Jahutav maius ja isetegemine pakub kosutust ja rõõmu (0)
Article title
Ise tehtud, hästi tehtud! Foto Krisztina Papp, unsplash.com

Eesti jäätisepäev oli küll juba kuuendal juulil aga jäätist süüakse ju igal ajal ja eri maitsete valik poelettidel võtab silme eest kirjuks.

Oma lemmikmaitse leiab endale kindlasti igaüks. Peale tavapärase vanilje- või šokolaadijäätise on kümneid põnevaid külmi maiusi, küll mitte nii uhkeid kui välismaal. Jaapanis näiteks võib leida kalmaarimaitselist jäätist, USA-s saab nautida pitsa- või homaarimaitselist jäätist ja eks neid põnevamat sorti maitseid saab ka kodus luua.

Üks põnev alternatiiv poejäätisele on jahutav maius endale ise teha, retsepte ja mooduseid on väga palju, toome välja neist kõige huvitavamad.

Kõige lihtsam on valmistada kodune mahlapulk väikelastele mõeldud tuubipüreedest. Vali välja mistahes maitse ja vala vormi, paari tunni pärast saab juba valmis maiust nautida ja pingutama selleks eriti ei pidanudki. Peale selle pakutakse poes ka jäätisepulbreid, millest jäätise valmistamine on imelihtne. Vaja läheb vaid mikserit ja sügavkülmikut.

Jahutav jääkohv. Foto Demi Deherrera, unsplash.com 
Lisa mahlapulgale lemmikmarjad. Foto Daniel Oberg, unsplash.com 
Smuutipulgad, tervislik maius. Foto pexels.com 
Lemmikšokolaadi tükkidega jäätis. Foto Joshi Bhushan, unsplash. com 

Siin mõned retseptid, mis ei vaja jäätisemasina olemasolu.

Banaani-maasikajäätis, kogus viiele

3 küpset banaani
500 g tükeldatud maasikaid
umbes 4 spl vett
75 g kookoshelbeid
2 spl mett
Püreesta segu blenderi abil ühtlaseks, vala vormidesse ja lase vähemalt öö läbi külmuda. Tarbi kohe pärast külmikust võtmist!

Jäätise moodi maius pere pisematele

Viiluta banaan ketasteks. Pane tunniks-paariks sügavkülma. Tarbi kohe pärast külmikust võtmist.

Lemmikšokolaadi tükkidega jäätis

6 dl vahukoort (35%)
1 purk suhkruga kondenspiima
sinu lemmikšokolaad
Vahusta vahukoor nii, et pinnale jäävad tipud. Lisa kondenspiim ja vahusta, kuni moodustub ühtlane segu, tükelda sisse šokolaad ja sega hoolega läbi. Pane jäätisemass vähemalt kuueks tunniks sügavkülma.

Kerge jogurtijäätis

4 dl mustikaid või vaarikaid
1 banaan
4 dl kreeka jogurtit
1 tl mett
Püreesta koostisosad ühtlaseks massiks, aseta vähemalt viieks tunniks sügavkülma.

Astridi mustikamaius

umbes 400 g külmutatud kultuurmustikaid
0,5–1 klaasitäit jahvatatud india pähkleid
1–2 tl vedelat mett (kui teed metsamustikatega, võid soovi korral mett veel lisada)
1–2 sl vett
Püreesta segu ühtlaseks massiks ja naudi kohe!

Troopiline kookosejäätis

300 ml kookospiima
4 banaani
350 ml ananassimahla
Püreesta kõik koostisosad ühtlaseks massiks, aseta vähemalt neljaks tunniks sügavkülma.

Vitamiinirikas pohlamaius

150 g külmutatud pohli
4 dl vahukoort (35%)
2 sl mett
Püreesta pohlad, lisa vahukoor ja mesi ning sega ühtlaseks vahuks. Serveeri ja tarbi kohe!

Kreemjas jääkohv

1 tass kondenspiima
2 spl jahvatatud kohvi
1/3 tassi suhkrut (soovi korral)
jääkuubikuid
vahukoort
Valmista kohv ja sega see suhkru ja kondenspiimaga korralikult läbi. Vala kohv klaasidesse, lisa jääkuubikud ja kaunista vahukoorega.

Heeringajäätis

Et välismaistele jäätisemaailma üllatajatele mitte alla jääda, on palaval suvepäeval traditsioonilise sooja kastme asemel värske kartuli kõrvale võimalik pakkuda ka näiteks heeringajäätist. Nii saab lausa kahel käigul jäätist nautida.
200 g heeringafileed
2 keedetud muna
aedtill
murulauk
1 sibul
200 g hapukoort
2 dl vahukoort (35%)
sidrunimahl
sool
pipar
Haki heeringas, muna, maitseroheline ja sibul peeneks ning sega hapukoorega. Lisa vahustatud vahukoor. Maitsesta soola, pipra ja sidrunimahlaga. Hoia jäätist üleöö sügavkülmas ning sega esimese paari tunni jooksul mõned korrad läbi, et vältida veekristallide teket. Paku koos kuumade värskete kartulitega. Head isu!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.