Rebaseonu kütab suitsuahju juba viis aastat (0)
Katrin ja Marek Rebane suitsuahju kõrval.Katrin ja Marek Rebane suitsuahju kõrval. 
Harkus tegutsev maasuitsuliha toodev OÜ Rebaseonu pälvib peagi Ehtsa Talutoidu märgise. Eesti esimese tunnustatud kodutootja ahjust käib nädalas läbi ligi 1000 kilo liha.

Liha suitsutamine toidu valmistamise meetodina algas Rebaseonu peres ammu. “Alguses suitsutasime enda tarbeks ja õhtustel koosviibimistel sõpradega, hiljem taheti liha koju kaasa osta. Esimese tõuke hobi tööks arenemiseks andis Vääna Külakoja lahke perenaine Aira, kes meid Vääna laadale liha müüma kutsus,” räägib Rebaseonu perenaine Katrin Rebane. “Rebaseonu” on peremehe Marek Rebase hüüdnimi.

Kodune maasuitsuliha

Kodumaist päritolu liha jõuab Rebaseonuni mitmest Eesti paigast. Suitsutamiseks kasutatakse peamiselt leppa, kuid sekka satub ka õuna, pööki ja kirssi. Kui palju liha nädalas ahjust läbi käib, sõltub suuresti hooajast. “Jõuluajal on tootmismahud suuremad, sest liha tellitakse kinkepakkidesse. Keskmiselt käib ahjust läbi 1000 kilo nädalas,” sõnab perenaine Katrin. Lisaks sealihale valmistab Rebaseonu maasuitsulihatooteid ka veise-, lamba-, linnu- ja ulukilihast. Hitt-tootena püsib Rebaseonu maasuitsuliha – kõige traditsioonilisem maasuitsuliha sea tagaosast.

“Tooted ja maitsed mõtleme ikka ise välja, sellega käib pidev töö ja katsetamine. Huvi talutoidu ning käsitsi valmistatud eheda toidu vastu on järjest kasvamas,” jutustab Katrin. Idee valmistada ka leibu ja hoidiseid tekkis tarbija nõudlusest.

„Juuretisega teeme leiba ja saia, lisaks küpsetame saiakesi ning soolaseid ja magusaid küpsetisi. Valmistame koduseid lisaaineteta hoidiseid – moosid-salatid-kastmed –, pasteeti, kala- ja seenetooteid ning suviti grillimiseks liha ja vorstikesi, ” räägib Katrin. Tabasalus Rebaseonu Talupoes pakutakse ka teiste talude tooteid nagu mett, piimatooteid, teraviljatooteid ja muud. “Mee-ja meetoodetega varustab meid Raudale talu peremees Antti, piimatooted tulevad Nopri talust Võrumaalt ning teraviljatooted Kaarli talust Väike-Maarja kandist“ pajatab Katrin.

Perekonna käsitöö

Tunnustatud tootjaks saadi juulis 2014. “Meie tooted on märgistatud tootja nime ja Rebaseonu logoga. Hetkel pakuvad meie tooteid Tallinna ja Tartu kaubamaja, Stockmann, Sadama Turg, Rimi kaupluste Talu Toidab osakonnad ning veel mõned poed ning restoranid. Suurima valiku meie tooteid leiab Tabasalu Rimi majas vastavatud Rebaseonu Talupoest. Pisike müügikoht on ka Tallinnas Kristiine keskuses. Kohe-kohe saab meie tooteid ära tunda ka Ehtsa Talutoidu märgise järgi,” räägib Katrin ning lisab, et sel aastal osalevad nad maasuitsuliha ja maasuitsu pardifileega Eesti Parima toiduaine piirkondliku parima väikeettevõtte toote valimisel.

Ettevõte on peaagu täiesti perekeskne. “Meil toimetavad peremees Marek, perenaine Katrin, tütar Brigitta (14) ja poeg Oliver (12) ja peremehe vend Madis oma elukaaslase Kariniga. Müügikohtadega majandab hea sõber Mary,” seletab Rebaseonu perenaine.

Kuigi 2011-2012 sai Rebaseonu PRIAlt toetust arendustegevuseks, majandab ettevõte praeguseks ainult oma rahadega. Suurt laienemist Rebaseonu perenaise sõnul ees ei ole “Meie toodete näol on ikkagi tegu käsitööga, mille valmistamine on pikk ja mahukas protsess. Sortimendi laienemist võib aga kindlasti oodata”.

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.