Helena-Laura Lesmentile ei ole kokandusmaailm võõras. Kuigi leivaküpsetamisega on ta tegelenud paar viimast kuud, lubavad õpitud oskused ja leitud maitsed Peetri küla elanikul juba kaasa rääkida uue leivatoote turule toomisel.
Sellel nädalal toimus neljandat korda võistlus Leiburi Leivategu, mis tõi üle vabariigi kokku kümme leivaküpsetajat, kes panid proovile oma leivategemise oskused. Üheteistkümne leiva seast valiti välja üks, mille Leibur võtab uuel aastal enda tootevalikusse.
Kui eelnevatel aastatel on võistlus keskendunud seemne- või rukkileibadele, siis seekord oli kategooriaks peenleib. Enamik võistlejaid tunnistas, et hakkasid peenleiba küpsetama just võistluse ajel. “Enne võistlust tegin rukkileiba, millesse lisasin üht-teist meelepärast. Peenleiva puhul olen katsetanud erinevaid retsepte. Olen jäänud selle juurde, mis on natuke jõululik: väheke magushapu ja veidi vürtsikas,” rääkis Helena-Laura Lesment enda leivast, millega ta jõudis finaali.
Retsepte ei ringle
Peenleiva valmistamine on võrreldes teiste leibadega mõnevõrra keerulisem. Leiburi tootearendusjuhi Tiina Rühka sõnul tuleb kogu küpsetusprotsessile pöörata erilist tähelepanu. Puhta köögikeskkonna ja heade toorainete kõrval tuleb suur rõhk panna keedule (keevas vees hautatud jahu). Võistlejad nentisid, et peenleiva retsepte palju ei leidu ja enamik osalejaid oli finaalleivani jõudnud katse-eksitus meetodil.
Finalistide leivad varieerusid traditsioonilistest peenleibadest keeksilaadsete magusleibadeni. “Peenleib peab kindlasti olema magushapu, aga puududa ei tohiks ka soolakas varjund. Inimesed kardavad kasutada soola, aga soola läheb leiba üsna palju,” rääkis Helena-Laura, kelle sõnul tasub kindlasti jälgida leiva kerkimist. Kui leib kerkib hästi, siis tulevad maitseomadused kõige paremini esile.
Võidu tõi pomerants
Kuid lisaks põhitõdede järgimisele julgustab Helena-Laura lisama leivaretsepti head ja paremat: “Katsun minna seda teed pidi, et mitte teha täiesti traditsioonilist peenleiba.” Helena-Laura oli enda peenleiba maitsestanud jõhvikatega, kaneeliga ja kookosõliga.
Seekordsel Leivateol osales rekordiliselt kaks meesvõistlejat: Oleg Grigorjev (Tartumaalt) ja Allan Toodo (Pärnumaalt). Žürii ja finalistide maitse-eelistuse võitis Allan Toodo, kes oli valmistanud traditsioonilise peenleiva, millele oli lisanud pomerantsi maitseainet. Allani võiduleiba võib poelettidelt leida uuel aastal. Helena-Laura jõudis konkursil esiviisikusse.