Õunauputus paneb kokkama (0)
Article title
FOTO: AdobeStock

Sügis on kohe saabumas ja käes on aeg, kui on veel suveõunu, aga ka sügisõunad on aedades valmimas. Nii mõnegi aia ees on kastide ja korvidega õunakuhilad, et möödujad saaksid vitamiinipomme teele kaasa haarata, aga ometigi jääb paljudel aiaomanikel õunu veel kuhjaga üle.

Õnneks on õunad niivõrd mitmekesised viljad, et lisaks mahlale, kompotile ja moosile saab neist valmistada nii magusaid kui ka soolaseid roogasid. Mõned neist valmivad väheste koostisosadega ja vaid mõne liigutusega.

Õunakrõbedik ja veidi tervislikum šokolaadimääre

Ilma suurema tainasõtkumiseta valmiv õunakrõbedik on lihtne magustoit, mis koos vaniljekastme või -jäätisega sobib nii argiõhtusse kui ka peolauale. Šokolaadimäärdega annab ehk nii mõnegi nutellasõbra ära petta.

Õunakrõbedik

Valmistamiseks läheb vaja:

500 g hapumaid õunu;

20 g kuivatatud marju või rosinaid;

25 g suhkrut;

kaneeli vastavalt eelistusele.

Kate:

100 g jahu;

50 g pruuni suhkrut;

50 g kaerahelbeid, kasutada võib ka teisi teraviljahelbeid;

100 g külma võid.

Tee nii:

Koori ja puhasta õunad, lõika väikesteks tükkideks. Sega omavahel õunatükid, marjad, suhkur ja kaneel ning aseta võiga määritud ahjuvormi.

Sega jahu, helbed ja suhkur ning lisa juurde tükkideks hakitud külm või. Puista saadud puru ahjuvormis olevatele õuntele.

Küpseta 200-kraadises ahjus u 30 minutit, kuni krõbedik on pealt ilus kuldne. Serveerides paku magustoitu vaniljejäätise või -kastmega.

Õunamääre

Valmistamiseks läheb vaja:

300 g riivitud õunu;

300 g riivitud kõrvitsat;

2 dl vett;

50 g toorkakaod;

100 g moosisuhkrut;

1 spl võid;

kaneeli ja vaniljesuhkrut vastavalt eelistusele.

Tee nii:

Keeda õunad ja kõrvits 2 dl vees suhkruga, kuni segu pakseneb, seejärel lisa kakao ja vaniljesuhkur.

Püreesta segu sauseguriga ja lisa või. Hoiusta määret õhukindlas purgis.

Õunakook on tõeline sügise alguse tähistaja! FOTO: Priscilla Du Preez 

Teisiti täidetud õunad ja soolane õunakook

Või ja kaneeliga täidetud õunapommid on küll imelised aga maitseelamust pakuvad ka soolased õunapommid. Traditsioonilisele õunakoogi kõrvale võib valmistada ka piruka, kus õun käib käsikäes sibula ja kartuliga.

Soolased õunapommid

Valmistamiseks läheb vaja:

suuremad õunad vastavalt sööjate arvule;

sink või suitsukana;

kukeseened või muud seened, mis sobivad metsast otse pannile panna;

till;

petersell;

roheline sibul;

vesi;

paar sl võid.

Tee nii:

Pese õunad, lõike pealt üks viil ära ning võta välja õunasüda. Sega omavahel liha, maitseroheline, seened, lisa veidi soola.

Sulge õunapommid ära lõigatud viiluga, aseta pommid ahjuvormi, pane põhja pisut vett, lisa või ja hauta 180 kraadises ahjus kuni õunad on pehmed.

Valmistamiseks läheb vaja:

3 dl jahu;

100g võid;

0,5 tl soola;

4 spl külma vett.

Täidis:

3 keedetud kartulit;

2 hapumat õuna;

2 sibulat;

200 g riivjuustu;

1 dl vahukoort;

1 muna;

0,5 tl pipart;

0,5 tl soola.

Tee nii:

Pudista näppude vahel kokku tükeldatud või ja jahu, lisa sool ja vesi ning sega ühtlaseks tainaks. Pane tainas paariks tunniks külmkappi seisma.

Pirukatäidise valmistamiseks riivi keedetud kartulid ja õunad, lisa õhukesed sibulaviilud.

Vormi külm tainas 26 cm pirukavormi põhja ja külgedele, torka kahvliga sisse õhuaugud.

Tõsta vormi ka täidis ja küpseta 200-kraadises ahjus 30 minutit.

Sega klopitud muna koore, juustu, pipra ning soolaga ja vala pirukale. Küpseta veel 15 minutit.

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.