Looduse enda antibiootikumid – talvevaru köögis (0)
Article title
Küüslauk on tõeline tervisepomm! FOTO: Rajesh Kavasseri

Külm ja pime aeg tähendab, et organism vajab rohkem tuge immuunsüsteemile. Õnneks on loodus täis taimi ja toiduaineid, mis aitavad viiruste ja bakteritega toime tulla. Nende omaduste tõttu nimetatakse neid sageli looduslikeks „antibiootikumideks“. Õige valik ja teadlik varumine aitab haigusteperioodi kergemini üle elada.

Küüslauk on tuntumaid looduslikke antibiootikume, mis sisaldab antibakteriaalset ja põletikuvastast toimet. Lisatuna salati või supi sisse annab ta roogadele imelist maitset. Sibul on samuti tugev immuunsuse tugi, mille toimeained leevendavad külmetust ja köha. Kuivas ja jahedas keldris säilib ta hästi terve talve. Ingveri juur lisab toitudele soojust ning aitab leevendada põletikku. Kuivatatud või külmutatud kujul säilib see kaua ja sobib nii tee kui ka smuutide sisse.

Mesi ja ürdid

Mee antibakteriaalne mõju on teada juba sajandeid – vaid üks teelusikatäis päevas toetab meie keha ja tervist. Samuti tasub talveks varuda mädarõigast – selle terav maitse avab hingamisteid ja tõstab toonust. Jõhvikad ja pohlad kaitsevad kuseteid, samas kui saialill, salvei ja tüümian aitavad kurguvalu korral. Lisaks tasub toitudele lisada ka kurkumit, mis sisaldab tugevat põletikuvastast ainet kurkumiini.

Palju on räägitud mustast küüslaugust, mis omab kõrget antioksüdantset toimet ning astelpaju, mis on üks võimsamaid C-vitamiini allikaid meie laual. Kaneel ja kookosõli ei kuulu küll klassikaliste ravimtaimede hulka, kuid mõlemal on tõestatud antibakteriaalne mõju – kaneel aitab hoida veresuhkrut tasakaalus ning kookosõli sisaldab lauriinhapet, mis aitab organismil võidelda viiruste vastu.

Külmal ja pimedal ajal enneta haiguseid

Haigusteperioodi toidulaual võiks olla toitainerikkus esikohal. Küüslauguga puljongid soojendavad ja annavad jõudu, ingveri-sidruni-mee tee rahustab kurku ning fermenteeritud toidud, näiteks hapukapsas või kimchi, toetavad soolestiku mikrobioomi. Ka värsked tsitruselised ja marjad annavad kehale vajalikku vitamiinilaengut.

Kodustes tingimustes saab valmistada lihtsaid, kuid tõhusaid segusid ja hoidiseid. Näiteks küüslaugu-mee pasta, kus purustatud küüslauk segatakse meega ja hoitakse purgis külmkapis, on kiire abimees esmaste külmetusnähtude puhul. Ingveri-sidruni tee on klassikaline kodune rohi, mille valmistamiseks tuleb ingverit mõne minuti vees keeta ning seejärel lisada sidrunimahl ja mesi. Ka riivitud mädarõika ja mee segu aitab hommikuti hingamisteid puhastada ning tugevdada immuunsust.

Tervis purki!

Talvevaruks sobivad ka hoidised, mis püsivad purgis kaua. Näiteks pohlamoos meega, mida keedetakse vaid lühidalt ja millele hiljem lisatud mesi säilitab oma kasulikud omadused. Samuti võib valmistada küüslaugu-sidruni-mee segu, kus viilutatud sidrun ja küüslauk asetatakse kihiti purki ning valatakse üle meega – see segu säilib külmkapis hästi ja sobib igapäevaseks immuunsuse tugevdamiseks.

Taimede ja marjade säilitamiseks on mitmeid võimalusi. Ürte, marju ja ka ingverit saab kuivatada, marju ja küüslaugutükke külmutada, samuti valmistada tinktuure või tõmmiseid saialillest, tüümianist ja salveist. Hapukapsas ja muud kääritatud toidud annavad talvisel ajal soolestikule hea toe. Mett võib segada küüslaugu, ingveri või taruvaiguga, et luua lihtsaid ja tõhusaid koduseid segusid. Õige ettevalmistus aitab talveperioodil hoida immuunsust tugevana ning haigused kergemini mööda saata. Looduslikud „antibiootikumid“ ei asenda arsti määratud ravi, kuid annavad kehale olulise toetuse viiruste ja bakterite vastu võitlemisel. 


HEA TEADA

Et talvel oleks, mida tarbida!

Kuivatamine: ürdid, marjad, ingver, saialill, mündid, tsilli.

Külmutamine: marjad, ingver, küüslaugutükid, ürdid kuubikutena/võikuubikutena.

Tinktuurid ja tõmmised: saialill, tüümian, salvei viina või õliga.

Fermenteerimine: hapukapsas, kimchi, kääritatud joogid.

Mee segud: küüslaugu-, ingveri-, tšilli- või taruvaigumeega.

Mee-ingveri-tšilli hoidis

Koostisosad:

500 g tomatit (või punast paprikat/suvikõrvitsat)

1 suur sibul

2–3 küüslauguküünt

2–3 cm tükk värsket ingverit (nt pöidla jagu), hakitud või riivitud

1-2 tšillipipart (sõltub, kui vürtsikat tahad) — võib kasutada värsket tšillit või kuivatatud tšillihelbeid

~ 2 spl mett (või rohkem, maitse järgi)

2 spl äädikat (nt õunaäädikas või valge veinäädikas)

soola, pipart

natuke õli praadimiseks või hautamiseks

Valmistamine:

Tükelda sibul ja küüslauk peeneks. Kuumuta pott või pann, lisa veidi õli ja prae sibul + küüslauk klaasjaks. Lisa ingver ja tšilli, prae paar minutit, kuni ingver hakkab lõhna andma.

Lisa tükeldatud tomatid (või muud köögiviljad), äädikas, sool ja pipar. Lase keema tõusta.

Kui köögiviljad hakkavad pehmenema, lisa mesi. Sega hoolikalt. Maitse, kas vürtsikus/hapusus/magusus on sobiv, vajadusel lisa veel mett või tšillit/äädikat.

Keeda umbes 20-30 minutit, kuni segu pakseneb ja muutub hoidise-taoliseks. Aega-ajalt tuleb segada, et ei kõrbeks põhja.

Steriliseeritud purkidesse panna kuumalt, sulgeda tihedalt. Hoida jahedas ja pimedas kohas.

Mee-ingveri-tšilli mesi

Koostisosad:

300 g mett (soovitavalt vedel,
mahe mesi)

1 sidrun (kooritud ja viilutatud või mahl + riivitud koor)

5–6 cm värsket ingverit, riivitud

1 värske tšillipipar (väiksem või pool, et mitte liiga tugev)

soovi korral: 2–3 küüslauguküünt, peeneks hakituna (lisab antibakteriaalset mõju)

Valmistamine:

Riivi ingver ja haki tšilli peeneks. Viiluta sidrun õhukesteks viiludeks või pressi mahl ning riivi koor. Pane kõik kihiti steriliseeritud klaaspurki. Kalla peale mesi, nii et kõik oleks kaetud. Sega läbi ja lase külmkapis seista vähemalt 1–2 päeva, et maitsed tõmbaksid.

Kasutamine:

1 tl otse hommikul tühja kõhuga või sooja (mitte kuuma!) vee/tee sisse.

Külmetuse puhul 3–4 tl päevas.

Võib kasutada ka toidule kastmeks (nt wokiroad, salatid, grill). See retsept toimib nagu looduslik immuunsuspomm – mesi rahustab kurku, ingver ergutab vereringet, sidrun annab C-vitamiini ja tšilli paneb ainevahetuse käima.

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.