4. aprillil 1957 toodi esimesed munad Tallinna Linnuvabriku Loo haudejaama. 60 aastat on möödunud, kuid munatootmine Tallinna külje all jätkub. Läbi mitme omanikuvahetuse tegeleb sellega nüüd taanlastele kuuluv Dava Foods Estonia AS.
“Ostame ühepäevased tibud Soome tõuaretusjaamadest, kasvatame viieteistnädalasteks kanadeks ja siis nad hakkavad munema ja umbes poolteist aastat nad on meil munejad kanad,” selgitab Vladimir Sapožnin (52) oma Loo kontoris. Dava Foods Estonia juhatuse esimees sai temast tänavu 9. jaanuaril.
Sapožnin on hariduse poolest mereraadioinsener, aga ta lõpetas ka Eesti Diplomaatide Kooli esimese lennu. Mees on olnud Coca-Cola müügi- ja turundusdirektor, Saku õlletehase müügidirektor, NP Foodsi kommertsdirektor ja Fazer Eesti müügidirektor.
Palju tooteid
Lisaks toormunade turustamisele on ettevõttel munakeeduliin. “Keedame mune nii Eesti tööstuslike tarbijate kui Soome jaoks. Me oleme keetnud keskmiselt 45-47 tonni mune kuus. Me koorime ka. Seda teevad masinad,” ütleb ärimees.
Lisaks müüakse munakollast, munavalget ja munapulbrit pagariäridele, leivatehastele, kondiitriäridele, magusavalmistajatele. Tehakse ka poolfabrikaate, nagu omletimiks hotellidele hommikusöögiks.
“Õnnelik kana on turunduslause, puhas turundustrikk. Ei ole sellist asja olemas,” muigab Sapožnin.
Saabuvaid pühasid silmas pidades valmis 30 000 lihavõttepakki, mis on mõeldud eeskätt lastega peredele. “Meil on M10 munad, millega on kaasas munavärvid – sinine, roheline ja punakas,” räägib mees.
Dava Foods Estonia palgal on 46 inimest. Loo keskusest 6-7 kilomeetrit Aruküla poole metsa sees on kaks farmi – tibude farm Telliveres ja munejate kanade farm Kullis.
“Meil on Kullis praegu umbes 250 000 munejat kana,” selgitab Sapožnin. “Me praegu ei kasuta täisvõimsust, kuna Euroopas on munade ületootmine.” Kulli farmis on potentsiaal kasvatada 350 000 lindu.
65 miljonit aastas
Kana muneb aastaga umbes 270-280 muna. “Mitte iga päev, aga mitte ka väga suure pausiga,” muheleb Sapožnin.
Dava Foods Estonia aastane munatoodang on ligikaudu 65 miljonit muna. Munadest ja munatoodetest 2/3 realiseeritakse Eestis, 1/3 läheb ekspordiks, peamiselt Lätti ning Leetu.
Lõunanaabritele meeldivad pruunid munad. “Tegelikult valgel ja pruunil munal pole muud vahet, kui see koore värv. Toiteväärtus, kaal ja ained, mis seal sees – kõik on täpselt samad,” kinnitab Sapožnin.
Dava Foods Estonia toodab umbes 40% Eesti kanamunadest. Teist sama palju kokku annavad Lõuna-Eesti Talumuna OÜ ja Sanlind OÜ. Ülejäänud 20% jaguneb väiksemate ettevõtete vahel. See teeb Eesti aastaseks kogutoodanguks 165 miljonit kanamuna.
Tiheda konkurentsi tõttu pole kasumit lähiajal loota. Eelmisel aastal sai Dava Foods Estonia kümnemiljonilise käibe puhul üle kahe miljoni euro kahjumit. Bilansi vedasid miinuspoolele investeeringud, kuid ka põhivara suhteliselt suur amortisatsioon.
Mida toob tulevik? “Praegu meil on ainult puurikanad. Tulevikus hakkame müüma ka õrrekanade ja miks ka mitte ökoloogiliste kanade mune, mida meie sõsarettevõtted Soomes ja Rootsis müüvad,” üllatab Sapožnin. Praegu on Eestis ökoloogiliste munade osakaal veel väga väike, näiteks Taanis aga juba 30%.
Aga õnnelike kanade munad? “Õnnelik kana on turunduslause, puhas turundustrikk. Ei ole sellist asja olemas,” muigab Sapožnin.