“Tänavu võeti esimesed piparkoogid Kalevi kommivabrikus ahjust 31. augustil. Enamik pühademaiustusi on tänaseks juba tootmises,” kinnitab Kalevi kommivabriku kommunikatsioonijuht Ruth Roht.
Augusti lõpust detsembri keskpaigani ehk natuke rohkem kui kolme kuuga toodab Kalevi kommivabrik lisaks tavatoodangule umbes 800 tonni jõulumaiustusi. “Jõulutooteid valmistame paralleelselt tavatootmisega. Et toime tulla, värvatakse 230 tavatöötajale sügiseti abiks jõulumaiusi tootma 40 paari ajutisi töökäsi,“ ütles Ruth.
Vabrikus on viis tootmisüksust: šokolaadi-, liinikommide ja käsitöö-, pagari- ning suhkrukommi- ja pakendamise üksused – kõik on kaasatud jõulumaiustuste valmistamisse.
Kolm kollektsiooni
Kalevi jõulutooted jagunevad tänavu kolmeks kollektsiooniks. “Ekslusiivne kuldne sari on kõige pidulikum ja uhkem – sisaldab ka käsitöömaiustusi. Traditsiooniline sari koosneb jõuludest inspireeritud maiustustevalikust. Lastesarja “Jõuluseiklus” moodustavad peamiselt erineva sisu ja suurusega kommipakid, kuhu on lisatud üllatusi, nagu näiteks spetsiaalselt sarja jaoks kirjutatud jõululaulude ja -juttudega CD- plaat,” jutustab Ruth. Laste kommipakkidele on lisatud ka kood, mille abil saab nutitelefoni või tahvelarvutiga “päris” päkapikku tegutsemas näha.
Kokku on Kalevil tänavu 43 jõulutoodet, millest 13 on täiesti uued maitsed. “Tänavu tuli välja kaks uut jõulukommi: pralineekomm piparkoogivürtsidega ja päkapiku piimabatoonike pauksuhkruga, mis hakkab suus praksuma,” toob Ruth välja. Üle mitme aasta on suure nõudmise tulemusena valikus ka Kalevi advendikalender.
Tükiarvu poolest ostetakse kõige enam väikeseid 20-grammiseid nn sussišokolaade. “2014. aastal müüsime neid rohkem kui 1 260 000 tükki,” teab Ruth rääkida.
Kommi tootmissaladus
Kalev valmistab vabriku šokolaadiköögis šokolaadimassid ise. Sisse ostetakse kakaovõi, kakaoubade mass ning kakaopulber. Kõikide šokolaaditahvlite tootmiseks on terves vabrikus ainult kaks liini.“Need liinid jõulude eel ei puhka, töö käib mitmes vahetuses,” teab Ruth.
Eelmisel aastal lisandus sortimenti tagasi „Põhjakaru“ vahvlikomm vaniljekreemi täidisega, mida mitukümmend aastat vahepeal ei valmistatud. “Tänaseni nõutuimat ja kõige kauem tootmises olnud marmelaadikommi „Tiina“ valmistatakse juba aastast 1945,” teab rääkida Kalevi teadur Otto Kubo. “Kui 60 aasta eest Kalevisse tööle tulin, valmistati enamik toodangust käsitööna,” lisab ta.
Küsimusele, kas Kalevil on ka tootmissaladus, millest ekskursioonidel ei räägita ja mida võõrastele ei näidata, muheleb Ruth: “Kõige salajasemad on ikka retseptid, mida ei avalikusta ükski kommivabrik. Need on kõige alus.”